Закон і благодать: протистояння, чи поєднання?

Закон і благодать: протистояння, чи поєднання?

Ще зі шкільної парти нам знайоме таке слово, як антоніми. Що таке антоніми? Це слова, що відносяться до однієї смислової групи, але мають протилежні значення. Якщо синоніми – це слова близькі за значенням, то антоніми мають протилежне значення.

Наприклад:

• добро – зло; гарний – некрасивий.

Отже, найчастіше це слова, які означають щось позитивне і негативне. Можна сказати, що вони означають несумісні речі, котрі неможливо поєднати.

Але в житті ми часто зустрічаємо позитивні антоніми, тобто речі протилежні, однак позитивні.

Наприклад:

• кольори: холодні (синій, фіолетовий, зелений) – теплі (жовтий, червоний)
• протилежні темпераменти: сангвінік – меланхолік; холерик – флегматик.

Всі 4 типа темпераментів є добрі, немає поганих темпераментів, але ці пари темпераментів є протилежними.

• Протилежні риси характеру: настирливість – поступливість;

твердість – м’якість.

Це позитивні роси, хоча і протилежні.

Чи можуть такі протилежні речі поєднатися? Нам здається, що їх неможливо поєднати. Але якраз навпаки! При поєднанні цих протилежних, однак позитивних якостей ми отримуємо дещо унікальне, гармонійне, досконале.

Наприклад:

• коли об’єднуються кольори теплі і холодні, ми отримуємо райдугу;
• коли в сім’ї поєднуються протилежні темпераменти, кожен із подружжя збагачується унікальними рисами свого партнера;
• коли в характері людини поєднуються протилежні позитивні риси, такий характер називають симетричним, гармонійним, врівноваженим.

Сьогодні ми поговоримо про дві позитивні протилежності в теології, котрі при своєму об’єднанні дають унікальну, неповторну річ – основу Божого престолу.

Про них говорить апостол Іван у своєму Євангелії: «Закон бо через Мойсея був даний, а благодать та правда з’явилися через Ісуса Христа» (Ів. 1:17). Отож, сьогодні ми будемо говорити про Закон і благодать.

1. Позитивність Божого Закону

Як на вашу думку: закон, будь-який – це позитивний об’єкт, чи негативний? Чи існують негативні закони? Звичайно! Ми знаємо певні закони певних країн, котрі забороняли свободу слова, свободу совісті, переслідували віру і віруючих.

Чому ж певні закони можуть бути негативними? Тому, що (1) вони несуть печать зіпсутого, грішного законодавця, а тому (2) вони можуть бути не універсальні, тобто підходять не до всіх людей і не в будь-яку епоху, або (3) взагалі можуть приносити зло.

А що можна сказати про Моральний Божий Закон 10-ти Заповідей – він негативний, чи позитивний? Якщо це питання ми поставимо представникам протестантських конфесій, яку відповідь отримаємо?

– Закон – це ярмо! Це рабство! Це убивця духу!

А як оцінює Закон Божий Писання? «Тому то Закон святий, і заповідь свята, і праведна, і добра» (Рим. 7:12). Отже, Закон добрий, тобто позитивний. Божий моральний Закон абсолютно досконалий. В ньому немає й тіні негатива. Чому? (1) За цим Законом стоїть Святий, Досконалий Законодавець, а тому (2) цей Закон універсальний, тобто він актуальний для всіх людей, на всі часи, і (3) він приносить добро, тому що Бог є любов.

1.2. Позитивність призначення Закону

Отож, Закон є добрий, позитивний. Що в Законі є позитивного? У чому полягає доброта Закону? В його досконалих функціях.

• Закон регулює відносини між людиною і Богом, між людиною і людиною і навіть між людиною і худобою (худоба також має відпочивати в суботу).
• Закон визначає рамки життя, в котрих людина може безпечно рухатись.

Ви були коли-небудь у звіринці? Чому ви безпечно ходите між левами, удавами і страусами? Тому, що ці тварини сидять в клітках. Але у великих заповідниках, де леви, удави і страуси ходять на волі, ви знаєте, хто має сидіти в клітці? Людина! В клітці, захищена від диких звірів, вона може вільно пересуватися по всій території заповідника.

Ось такою «кліткою» для нас є Закон. Він охороняє нас від «рикаючого лева», сатани, що хоче погубити нас. І це добро Закону! Це позитив! Це приносить благословення і щастя. Це приносить свободу, адже свобода – це усвідомлена необхідність. Ви усвідомили, що вам необхідна «клітка», ви вільні в ній безпечно рухатися по всій землі!

• Закон визначає якість вчинків, що є добром, а що є злом.

Пригадуєте пісню одного народного героя?

В багатого забираю,
А бідному даю,
За те і гріха не маю,
Що я поділяю.

Чим можна довести цій людині, що вона має гріх? Лише Божим Законом – заповіддю «Не кради», котра говорить про те, що ти не маєш права ані забирати, ані розпоряджатися чужим майном.

• Більше того! Закон визначає якість не лише вчинків, а навіть їх мотивів!

«Що ж скажемо? Чи Закон – то гріх? Зовсім ні! Але я не пізнав гріха, як тільки через Закон, бо я не знав би пожадливості, коли б Закон не наказував: “Не пожадай”» (Рим. 7:7). Саме 10-та заповідь визначає якість нашого внутрішнього світу, наших мотивів! Погані жадання – це мотиви практично кожного поганого вчинку, кожного порушення попередніх 9-ти заповідей, тобто кожного гріха.

• Божий Закон має ще один позитив – він є основою будь-якого Заповіту, укладеного Богом з людьми.

– Заповіту з Авраамом (Бут. 26:5);
– Заповіту з Ізраїлем (Пов. Зак. 30:16);
– І Нового Заповіту (Євр. 10:16).

Зверніть увагу: в усій історії людства була і залишається одна і та ж сама умова Заповіту – виконуй Закон, живи і май благословення! Як все зрозуміло і просто!

2. Необхідність благодаті

Для чого ж тоді благодать? І що таке благодать? Дамо найпростіше і найбільш поширене означення: благодать – це незаслужена милість.

Скажіть, чи потрібна благодать святим ангелам? А небожителям? Ні! Чому?

Закон названий апостолом Павлом святим, бо він даний Святою Істотою для святих істот. Виконати його можуть лише святі істоти. Благодать – це величина виключно для нашої упалої землі, виключно для грішників! Для чого ж грішнику благодать?

• «Бо заплата за гріх – смерть, а дар Божий – вічне життя в Христі Ісусі, Господі нашім» (Рим. 6:23).

Закон вимагає смерті грішника. Чому? Та тому, що грішник вже мертва істота! «Мертві були через ваші провини й гріхи» (Єфес. 2:1). А мертва істота нездатна жити вічно в товаристві святих, безгрішних істот, її необхідно ізолювати, поховати. Так буде краще і для неї, і для цих істот. Є гарний вислів на цю тему: «Бог не покарає грішника вічною мукою життя серед праведників»

• Під час гріхопадіння механізм людського єства, котрий робив можливим виконання Закону, був зламаний. Грішна людина вже ні при яких обставинах не в стані виконати Закон.

То чи не найкращим виходом було б цю вже мертву, нездатну до життя серед небожителів істоту просто поховати? Ми з вами зробили б саме так!

• Однак Божа любов не дозволяла Йому вчинити так з грішником. Він знайшов унікальний вихід! Причому цей вихід запропонував Сам Ісус!

Отець не без внутрішньої боротьби згодився на цей вихід. Цей вихід і названий Божою благодаттю.

3. Благодать Ісуса Христа

У чому ж полягав цей вихід? «Він упокорив Себе, бувши слухняним аж до смерті, і то смерті хресної» (Фил. 2:8). Цю Божу благодать, котра комплексно вирішує всі проблеми грішника, можна означити одним словом – хрест. Що здійснив хрест, або Божа благодать?

• Ісус задовольнив вимогу Закону про смерть грішника – Він, як Законодавець, Сам помер за Свій порушений Закон.
• Він абсолютно досконало виконав Закон: «Я зберіг Закон Свого Отця, і перебуваю в любові Його» (Ів. 15:10). Грішнику зараховується це абсолютне виконання так, ніби це він сам досконало виконав Закон.
• Хрест дає право Ісусу втрутитися в єство грішника і зробити можливим для нього всю вічність виконувати Закон, подібно до безгрішних небесних істот.

Сьогодні Бог відроджує моральне єство людини, а під час воскресіння і перевтілення, Він перетворить фізичне її єство, так щоб вона була здатна виконувати Закон.

Всі ці три дії Божі названі благодаттю. Ви помічаєте, як благодать обертається довкола Закону?

4. Поєднання Закону і благодаті

Повернемося знову до євангельського тексту Івана 1:17. «Закон бо через Мойсея був даний, а благодать та правда з’явилися через Ісуса Христа». Зверніть увагу на те, що апостол Іван протиставляє Закон і благодать. Це протилежні поняття, але вони обоє позитивні і унікально об’єднані! У Старому Заповіті була в Святому святих одна річ, котра демонструвала це унікальне поєднання, – ковчег заповіту. В його середині зберігався Божий Закон, а над Законом простягалась кришка, котра називалася престолом благодаті. Саме над цією кришкою з’являлася присутність Господа. Ось чому ковчег був символом Божого престолу, в основі котрого лежить справедливість, а над нею підноситься милість.

* * * * * * *

Найбільш вражаюче поєднання позитивних протилежностей виявилося в характері Божому. В Ньому поєдналися дві абсолютно протилежні, однак абсолютно позитивні риси – справедливість і милість; і якби не це поєднання, людський рід був би приречений… І саме гріхопадіння людини виявило Всесвіту всю красу унікального поєднання в характері Божому цих двох протилежних рис, цих двох граней, котрі складають таке поняття, як любов. А Бог є ЛЮБОВ!

Стасюк Богдан

Ключові слова: закон, благодать, стаття, проповідь, Богдан, Стасюк, синоніми, антоніми, поєднання
Recent Posts
У Вас есть вопросы?

Если у Вас есть вопросы или Вы хотели бы лично познакомиться с Ольгой Васильевной, Вы можете написать ей сообщение:

Введите слово или фразу и нажмите клавишу "Enter" для поиска

«Господи, якби Ти був тут…» (Божі затримки з відповіддю) «Із нетерпінням чекай на Господа! Будь мужнім, нехай зміцняється серце твоє – з нетерпінням очікуй Господа!» Псал. 26:14А ви вже стали успішним місіонером? В духовну Академію приїхав дуже серйозний професор викладати дуже серйозний предмет. Підсумковий екзамен мав бути також дуже серйозним, тому студенти серйозно готувались. І от настав роковий час…