Будеш зі Мною в раю!

«Будеш зі Мною в раю!»

«Один із розп’ятих злочинців лихословив Його, кажучи: Хіба Ти не Христос? Спаси Себе й нас! А другий обізвався і, докоряючи Йому, сказав: Чи ти не боїшся Бога, коли й сам на таке засуджений? Але ми – справедливо, бо отримуємо належне за те, що вчинили; Він же нічого поганого не зробив! І додав: Ісусе, згадай мене, коли прийдеш у Царство Своє! А Він сказав йому: Запевняю тебе: сьогодні ти будеш зі Мною в раю» (Лук. 23:39-43).
В особі розбійника Ісус запевняє всіх Своїх послідовників, що втрачений колись Адамом та Євою рай, буде повернутий для вічного проживання в ньому праведників усіх віків. Те, що викуплені Христом народи житимуть вічно в раю, ні в кого із християн не викликає сумніву: будь він католик, православний, чи протестант. Різниця тільки в розумінні – коли це станеться: сьогодні, – як твердять деякі християни, указуючи для підтвердження своєї думки на обіцянку Ісуса помираючому розбійнику, чи колись у майбутньому?
А хіба це так важливо знати, коли? Головне, що Христос спасає таких грішників, як розкаяний розбійник, що рай для вірних дітей Божих приготовлений.
Воно-то так, але, нажаль, саме на слові «сьогодні», промовленому до покаянного розбійника, ґрунтуються теорії, які суперечать Біблії.
Ось одна із них, цитуємо її дослівно: «…Господь обещает уверовавшему в Него разбойнику награду: “ныне же будешь со Мною в раю”! Оба, Христос и разбойник, умрут, и оба вместе, войдут в рай. Этот рай, как можно понять из притчи о богаче и Лазаре (Лук.16:23), находился, по верованию иудеев, в шеоле и был блаженным местопребыванием праведных душ до дня воскресения. Этот рай нельзя смешивать с небесным раем, о котором говорит Павел (2Кор.12:4) и Іоанн (Откр. 2:7). Правда богослов Кейль, вместе с Шенкелем, разумеет здесь небесный рай, не находя никакого основания для предположения о существовании временного рая в шеоле. Но в таком случае становится непонятным выражение «ныне же будешь»… В небесный рай помилованный разбойник не мог попасть в этот же день» (Толковая Библия Лопухина т. 3, с. 272).
Що ж, насправді, мав на увазі Христос, пообіцявши розп’ятому розбійнику, що він буде зі Спасителем в раю? Коли ми досліджуємо Біблію і зустрічаємо в ній важко зрозумілі місця, нам необхідно надати можливість Біблії самій себе пояснити. Це ми і спробуємо зробити, детально дослідивши кожне слово загадкового вислову Ісуса.

1. «Згадай мене»…

В чому суть просьби розкаяного розбійника? Чи він бажав дізнатися, коли буде в Царстві Божому? Ні! Він взагалі не мав ніякої надії потрапити туди. Він просив тільки згадати його, коли Христос повернеться в Царстві Своїм. В словах помираючого розбійника були зосереджені його розкаяння та віра в Христа, як Спасителя, і, на підставі цих слів, Христос запевнив його у спасінні, сказавши, що він буде з Ним у раю разом із спасенними всіх віків.

2. «Коли прийдеш у Царство Своє»…
2.1. «Прийдеш у Царстві Твоєму»

Зауважте, будь ласка, розбійник не сказав так, як подано у багатьох перекладах: «Прийдеш у Царство Своє», а «прийдеш у Царстві Твоєму», – так слід перекласти дані слова, відповідно до оригіналу. Подібний вислів говорить не про вхід Ісуса в Небеса, а про Його прихід на землю, як Царя. Саме так переклав цей вираз Михайло Кулаков: «Когда Ты придешь, как Царь». Подібний вислів використовував і Сам Господь Ісус: «Запевняю вас, що деякі з тих, котрі стоять тут, не зазнають смерті, доки не побачать Сина Людського, що йде у Своєму Царстві» (Матв.16:27-28).
Тому, просьба розбійника до Ісуса не стосувалась часу Його вознесіння на Небо, але часу Його Другого приходу.

2.2. «Царстві Твоєму»

Саме так, відповідно до оригіналу, розбійник назвав Царство Христа. Не Царство Небесне, не Царство Небесного Отця, а «Царство Твоє». Чи є різниця між цими виразами! Безумовно! «І засурмив сьомий ангел, – і на небі зчинились гучні голоси, що казали: Перейшло панування над світом до Господа нашого та до Христа Його, – і Він зацарює на вічні віки» (Від.11:15). В мініатюрі це Царство Христове було представлене учням на горі Переображення: Христос – Цар, Мойсей – прообраз воскреслих праведників, а Ілля – прообраз переображених праведників, котрі не зазнають смерті. «Адже Син Людський має прийти у славі Свого Отця з ангелами Своїми, і тоді Він віддасть кожному згідно з його ділами. Запевняю вас, що деякі з тих, котрі стоять тут, не зазнають смерті, доки не побачать Сина Людського, що йде у Своєму Царстві» (Матв.16:27-28). Відблиск цього Христового Царства і побачили учні на горі Переображення.

2.3. «Коли прийдеш…»

Коли ж настане це Царство? Після Вечері Господньої, коли Ісус ще трохи залишився з учнями на самоті, щоб дати їм останні настанови, Він сказав такі слова: «Діти! Ще короткий час Я з вами… і куди Я йду – ви не можете йти туди» (Йоан.13:33).
Стривожений цими словами, Петро спитав: «Господи, куди йдеш?» (в. 36). Хвилювання охопило не тільки Петра, але й усіх апостолів, тому Ісус сказав: «Нехай не тривожиться серце ваше. Віруйте в Бога і в Мене віруйте. В домі Отця Мого осель багато. Коли б ні, то сказав би вам: Іду приготовити вам місце. І, як піду та приготую вам місце, знову прийду й візьму вас до Себе, щоб, де Я, там і ви були» (Йоан.14:1-3).
Із цих слів Христа стає зрозуміло, що й апостоли, і спасенні всіх віків будуть із Христом у Царстві тільки після Його другого приходу і не раніше.
Звернемось знову до тексту із Відкриття: «І засурмив сьомий ангел, – і на небі зчинились гучні голоси, що казали: Перейшло панування над світом до Господа нашого та до Христа Його, – і Він зацарює на вічні віки» (Від. 11:15). Отож, у певний момент у Всесвіті настане час, коли Христос зацарює у Своєму Царстві, і лише тоді, коли отримає Царство, Ісус запросить спасенних від землі та скаже: «Прийдіть благословенні Мого Отця, успадкуйте Царство, приготоване вам ще від створення світу» (Матв.25:34).
Таким чином, в п’ятницю, коли Христос дав обіцянку розбійнику, Він ще не володів Царством, в котрому згадати його просив цей помираючий.
Однак, можна заперечити: Христос і не обіцяв розбійнику, що він буде з Господом в Його Царстві, але пообіцяв, що вони разом будуть у раю.
Тому наступне наше дослідження буде стосуватися виразу:

3. «Сьогодні… в раю»
3.1. «В раю»

Рай – це місце поселення перших людей, прекрасна ділянка нашої землі, де знаходилися дерево Життя і дерево Пізнання добра та зла (Бут.2:8, 9, 15). Через непослух наші прародичі були вигнані з цього прекрасного куточка землі, для того, щоб вони не скуштували плодів із дерева Життя і не стали вічними грішниками (Бут.3:22). Де ж подівся рай із нашої землі після потопу? Де він зараз знаходиться?
«Едемський сад ще довго залишався на землі після цього, як людина змушена була покинути його приємні стежки. Грішному людському родові було дозволено здалеку споглядати домівку своєї невинності, вхід до якої заступала ангельська сторожа. Адам і його сини приходили сюди на поклоніння Богові… Коли потік беззаконня заповнив світ і нечестя людей стало причиною знищення їх водами потопу, Божественна рука, що насадила Едем, забрала його із землі… Але при остаточному відновленні, коли з’явиться “нове небо і нова земля” (Від. 21:1), він буде повернений ще в більшій красі, ніж на початку. Тоді всі спасенні будуть тішитися біля дерева Життя упродовж безконечних віків» (Уайт Е. Патріархи і пророки, с. 62).
Остання книга Біблії також згадує про рай: «Переможцеві дам їсти з дерева життя, що є в Божому раю». «І показав він мені чисту ріку живої води…що виходила від престолу Бога і Агнця. Серед його вулиць [Нового Єрусалиму] – і з одного, і з другого боку ріки – дерево життя…» (Об. 2:7; 22:1-2). Зрівнявши ці два тексти, особливо підкреслені вирази, ми бачимо, що рай знаходиться там, де знаходиться «престол Бога». Це важливо зауважити, бо до цієї думки ми повернемось нижче.

3.2. «Сьогодні»

Якщо б Христос пообіцяв розбійнику, що сьогодні він буде з Ним у раю, це означало б, що в п’ятницю Христос вознісся би в рай і опинився би поруч із Богом.

3.2.1. Чи був Ісус «сьогодні» у раю?

Однак, пригадаємо епізод, що стався в саду, де був похований Ісус. Марія Магдалина «обернулася назад і побачила Ісуса, Який стояв, та не впізнала, що то Ісус. Каже їй Ісус: Жінко, чого ти плачеш? Кого шукаєш? Вона, думаючи, що це садівник, каже Йому: Пане, якщо Ти Його взяв, то скажи мені, де Ти Його поклав; я заберу Його! Каже їй Ісус: Маріє! Обернувшись, вона каже Йому єврейською мовою: Раввуні! – тобто: Вчителю! Каже їй Ісус: Не доторкайся до Мене, бо Я ще не зійшов до (Мого) Отця» (Йоан. 20:17).
Отже, чи був Христос із розкаяним розбійником у раю, в день їх розп’яття? Ні! Через три дні після розп’яття, вже воскреслий Ісус зустрів Марію Магдалину і сказав їй, що Він ще не був у Отця. Тому і розбійник не міг бути в той день там.
Значить, в той день, в котрий, як дехто вважає, Ісус обіцяв розбійнику бути разом з ним у раю, насправді ні Ісус, ні розбійник там не були!
Тоді виявляється, що у Євангелії є протиріччя! Невже Святе Слово Боже може суперечити само собі? Ні в якому разі! То ж як пояснити цю розбіжність між обіцянкою Христа і дійсним фактом? Дуже просто: розбіжність виникає тоді, коли в текст Святого Письма втручається людина. Саме це трапилось, на жаль, із даним текстом.

4. «Запевняю тебе [:] сьогодні»
4.1. Кома або двокрапка

«Запевняю тебе [:] сьогодні ти будеш зі Мною в раю» (Лук. 23:39-43) – такою була відповідь Христа помираючому розбійнику. Вас, звичайно, дивує, що розділовий знак – двокрапку – ми взяли у квадратні дужки. Однак, це цілком законний крок, адже в давньогрецькому оригіналі Нового Заповіту не було взагалі жодного розділового знаку! Розділовий знак у даному вислові – це саме те людське втручання, котре викликає протиріччя, про котре ми говорили вище. Тому нам слід приділити увагу цьому невеличкому знаку пунктуації.
Біблійна історія говорить, що Євангеліє від Луки було написано в 61-63 рр. нашої ери. Розділові ж знаки (крапка, кома, дві крапки, крапка з комою, знак запитання, знак оклику, риска, пропуски між словами) були вперше впроваджені в письмі лише в 1490 році італійцем Мантіусом.
Отже, двокрапка (або кома у Синодальному перекладі) у вислові Ісуса Христа була поставлена перед словом «сьогодні» не Лукою, а пізнішими переписувачами. Вони поставили розділовий знак саме там, керуючись не біблійним розумінням того, що праведники одержують свою нагороду після другого приходу Христа, а церковним розумінням, яке вже склалося на цей час, про загробне життя.
Зверніть увагу, шановні читачі, наскільки зміниться значення тексту, якщо двокрапку або кому поставити в даному тексті або перед, або після слова сьогодні. «Запевняю тебе: сьогодні ти будеш зі Мною в раю». Або: «Запевняю тебе сьогодні: ти будеш зі Мною в раю»… Значення цих двох виразів діаметрально протилежне!
Розділовий знак у вислові Ісуса поставив не Лука. Він писав своє Євангеліє без розділових знаків, вживання знаків пунктуації відноситься до XV століття.

4.1.1. Історичне свідчення про значення розділового знаку

Дозвольте навести історичне свідчення, наскільки розділовий знак (кома) може змінити зміст речення і навіть вплинути на долю людини. Російський імператор присудив до страти одного із своїх міністрів за зраду «государя». Він написав указ, в кінці якого були слова: «Казнить, нельзя помиловать». Дружина міністра була в добрих стосунках із імператрицею. Вона благала помилувати її чоловіка. Дружина імператора не могла відмінити указ, але взяла бритву і легенько зрізала розділовий знак кому після слова «казнить» і поставила її після наступного слова «нельзя». Що ж вийшло після перестановки коми всього на одне слово? «Казнить нельзя, помиловать». Зі слів указу не випало жодної букви, і слова місцями не були переставлені (що, між іншим, зробив Іван Огієнко в своєму перекладі, поставивши слово сьогодні передостаннім), а зміст став протилежним написаному.

4.2. «Запевняю тебе сьогодні»

Другим аргументом на доказ того, що в даному вірші розділовий знак (кома або двокрапка) поставлений неправильно, є так звана ідіома* єврейської мови: Кажу (свідчу, запевняю, наказую і т. д.) тобі (вам) сьогодні». Такого виразу немає в жодній мові світу. Хоча Євангеліє від Луки було написане грецькою мовою, але ж Христос розмовляв із розбійником староєврейською, в котрій цей вираз був дуже поширений.
Особливо багато таких виразів у книзі Повторення Закону або Второзаконня. Наведемо лише деякі із них: «І будеш пильнувати постанов Його та заповідей Його, що я наказую тобі сьогодні», … «І станеться, якщо справді забудеш ти Господа, Бога свого, і підеш за іншими богами, і будеш їм служити, і будеш вклонятися їм, то врочисто свідчу вам сьогодні, – ви конче погинете!» «І станеться, якщо дійсно будеш ти слухатися голосу Господа, Бога свого, щоб додержувати виконання всіх Його заповідей, що я наказую тобі сьогодні, то поставить тебе Господь, Бог твій, найвищим над усі народи землі» (Втор. 4:40; 8:19; 28:1; 30:2,8,11,16,18)…
Цей самий вираз зустрічається і в апостола Павла: «Тому свідчу вам сьогодні, що я чистий від крові всіх!» (Дії 20:26).
Судячи з цих та інших місць Святого Письма, Христу та апостолам, які говорили єврейською мовою, було добре відоме це словосполучення «кажу тобі сьогодні», або інші його варіанти, і вони вживали його в своїх промовах.
Давньоєврейська ідіома «кажу тобі сьогодні» свідчить проти традиційного місця двокрапки або коми, де їх поставлено у більшості перекладів Нового Заповіту.
Отже, між обіцянкою Ісуса, даною розбійнику в день їх розп’яття, і реальними подіями того дня, немає жодного протиріччя. Протиріччя виникає тоді, коли розділовий знак поставлено не в потрібному місці, де він і стоїть у більшості перекладів, а саме – перед словом «сьогодні».
Помістивши двокрапку або кому після слова «сьогодні», ми знімаємо всяку розбіжність між тим, що Христос сказав розкаяному розбійнику на хресті, і тим, що Він оголосив Марії Магдалині після Свого воскресіння.
Таким чином обіцянка Ісуса розкаяному розбійнику наступна: «Запевняю тебе сьогодні: ти будеш зі Мною в раю» (Лук. 23:39-43).

Богдан Стасюк

* Ідіома – своєрідний вислів, притаманний тільки даній мові.

 

Ключові слова: рай, розбійник, розп’яття, розкаяння, каяття, Ісус, хрест, Голгофа
Recent Posts
У Вас есть вопросы?

Если у Вас есть вопросы или Вы хотели бы лично познакомиться с Ольгой Васильевной, Вы можете написать ей сообщение:

Введите слово или фразу и нажмите клавишу "Enter" для поиска

Анна – жінка, яка не померла від розбитого серця В наш час популярна зацікавленість біографіями видатних людей.Марія – мати Ісуса Є люди, імена яких завжди пам’ятає історія. Ці люди не належать якомусь одному періоду часу, не належать тому, чи іншому народу, – вони належать історії і завжди є прикладом для наслідування. Такою людиною є Марія, мати Ісуса Христа, життєвий подвиг котрої ми бажаємо пригадати.